Riga | Jurmala | Lettlands historia | Landsbygd och natur | Lettlands fyra regioner
Erbjudanden
Resor | Spa-resor | Konferensresor | Gruppresor | Weekendresor
Att ta sig runt | Flyg | Båt
Aktiviteter | Evenemang | Guidning | Restauranger i Riga | Restauranger i Jurmala | Spa | Sport & Fritid
Boende | Hotell | SPA hotell | Slott
Kul & Kuriosa | Torra fakta | Lettland idag

Riga

 

Gör en resa till det förflutna
Rigas historiska centrum finns med på UNESCO:s Världsarvlista, där endast verkligt arkitektoniska underverk finns med. Upptäck de smala kullerstensgatorna i Gamla Stan. Föreställ dig dem för hundratals år sedan, fullt hantverkare, handelsmän och sjömän från främmande fartyg, som sålde sina varor och sökte underhållning från morgonen till dess stadsportarna stängdes på kvällen. Endast delar av muren som en gång omringade staden återstår, men charmen finns överallt.

Gamla Stan i Riga är ett levande museum där modernt liv och bekvämligheter går hand i hand med en pittoresk medeltida charm. Riga har också bevarat väldigt många av sina gamla träbyggnader, och har förmodligen den största samlingen av historisk träarkitektur i hela Europa.

 

 

 

Om man tycker om god arkitektur är Riga ett måste. Särskilt när man upptäcker underverken från förra sekelskiftet med Art Nouveau- eller Jugendstilen i konst och arkitektur. Dessa byggnader med groteska figurer, nymfer och satyrer är bland de mest fantasifulla i denna stil. Börja på legendariska Albertsgatan i hjärtat av Rigas arkitektoniska underland. Men stanna inte där. På nästan varje gata finns en eller två överraskningar. Men kom ihåg att titta upp, det är en fantastisk värld där uppe. En tredjedel av Rigas byggnader i centrum är i Jugend- eller Art Nouveau stil. Det stora antalet byggnader gör att många anser att Riga är norra Europas Art Nouveau huvudstad. Bedöm själv.

 

Staden som aldrig sover
Rigas nattliv är intensivt. Och mycket koncentrerat. Det är svårt att hitta en stad i Norra Europa som har så mycket att erbjuda under de sena timmarna. Temperaturen i Rigas nöjesvärld är stekande het året om. Med början i hjärtat av Gamla Stan kan man gå från dörr till dörr för att finna ett enormt utbud. Konkurrensen är hård  – en anledning till varför barerna, diskoteken och nattklubbarna håller så hög kvalitet med bra musik och underhållning.

 

Vad intresserar dig? Vill du känna de pulserande rytmerna och dansa hela natten? Träffanya vänner? Eller bara ta en drink och se en show? I Riga finns showen inte bara på scenen utan fyller klubbarna och sprider sig ut till gatorna. Tycker man om att spela, har Riga många casinon. Kan det vara därför en av Rigas äldsta gator heter Grecinieku (Syndarnas gata)?

På det kulturella området är Riga är vida känt för sitt operahus i världsklass liksom sin balett. De årliga internationella festivalerna med opera och balett, liksom de många koncerterna med klassisk musik och körsång hålls här.

 

Riga är Lettlands huvudstad med en befolkning på omkring 800 000 invånare. Staden grundades år 1201 av den tyske biskopen Albert, som byggde sitt slott vid floden Duagavas strand. Tack vare sitt strategiska läge har Riga alltid vart ett viktigt handelscentra och en länk mellan öst och väst. Staden var särskilt betydelsefull under 1300- och 1400-talen då den var en del av den mäktiga Hansaunionen. Riga var Sveriges största stad under 1600- och 1700-talen, då norra Lettland var en del av Sverige.

Rigas befolkning består faktiskt bara till hälften av letter, ca en tredjedel är ryssar och en tredjedel är vitryssar, ukrainare, polacker, litauer, ester och tyskar. Detta gör staden till en mångkulturell metropol. Riga brukar beskrivas som en blandning av öst och väst och det är kanske just den blandningen som är det mest spännande med staden.

Några sevärdheter
Den vackra St. Peterskyrkan är en populär sevärdhet mitt i Gamla Stan. Tornet på den vackra gamla kyrkan är 123 m högt och populärt att åka upp i med hiss. Från marken ser tornet smalt ut men när man väl kommer upp finns det plats för många att stå och avnjuta den vackra utsikten. Andra byggnader som är kända för sina utsiktsplatser är tv-tornet söder om centrum och Hotel Latvija som med sin skybar på 26:e våningen är mycket populär.

 

 

Genom Svenskporten i stadsmuren kom kung Gustav II Adolf år 1621 när Riga blev svenskt. Huset har används som bostad av Rigas bödel. Intill finns Jakobs barack, Gamla Stans längsta hus, idag fullt med hantverksbutiker och caféer.

Svarthuvudenas hus var de tyska ogifta handelsmännens hus från 1300-talet, som på 1600-talet fick en renässansfasad. Det vackra huset bombades under andra världskriget men återuppbyggdes lagom till Rigas 800-års jubileum.

 

 

 

 

Kruttornet är det enda torn av ursprungligen 28 som finns kvar från den medeltida stadsmuren. Förutom krutlager har det fungerat som fängelse och tortyrkammare. Tornet har flera gånger blivit förstört, bl a. av svenskar, men har varje gång byggts upp igen. Spår av detta kan man se på flera ställen på tornet då det finns kanonkulor fastkilade här och där i de gamla murarna.

Frihetsmonumentet, strax intill Gamla Stan, är en 42 meter hög obelisk som restes 1935. Den är en oerhört stark symbol för letternas frihetskamp. Se den imponerande vaktavlösningen varje timme under dagtid.

 

 

 

 

Centralmarknaden, Centraltirgus, som ligger nere vid floden alldeles bredvid Gamla Stan, är en av de största och äldsta marknader i Europa. Här kan man köpa allt från mat och blommor till kläder. Marknaden är inrymd i det som tidigare var hangarer för zeppelinare. Utanför dessa paviljonger breder en utomhusmarknad ut sig.

Rigas tre äldsta borgarhus, Tre Bröder, är ett måste på varje stadsvandring. I ett av husen ligger Rigas arkitekturmuseum.

Om man känner för att göra en utflykt några mil utanför Riga är Rundale slottet ett utmärkt resmål. Det är beläget söder om Riga, nära staden Bauska. Slottet är mycket vackert och byggt i barockstil. Det byggdes som sommarbostad åt hertigen av Kurland och har en magnifikt bevarad inredning. Det är öppet året runt.

 

Shopping
Lettland är känt för sina stickade vantar, sockar, tröjor, halsdukar och mössor. Linne odlas fortfarande, och förutom designade kvalitetskläder kan man också köpa vävda dukar av hög kvalitet till mycket bra pris. Bärnstenssmycken är ett måste. Hantverksmarknaden, vid Rigas utomhusmuseum, lockar till sig konstnärer och hantverkare från hela Lettland.

About Us | Contact Us | ©2007 Lettlandspecialisten.se